Sveriges Radio vill låsa in sitt material

2024-05-22

Hej SR,

Jag uppmärksammades idag på att någon på Sveriges Radio har fått för sig att det är bra för tillgängligheten till era program att enbart göra dem tillgängliga via era egna tjänster (hemsida, egen app, ev fler), och att ni därför försöker avveckla era podcast-flöden.

För att formulera mig kort och utan skällsord är detta en dålig idé som gör det svårare att lyssna på era program. Ha gärna möjlighet att lyssna via hemsidan och i en egen app, för den som föredrar det eller vill vara säker på att inget hänt med filerna på vägen. Men behåll podcast-flödena, för det är det mest praktiska och mest flexibla sättet att lyssna.

Om jag föredrar att använda ”jättarnas program”, som ni skriver i ert kundforum, kan jag göra det. Vill jag använda en liten nischad podcast-app, kan jag göra det. Vill jag använda er app, kan jag göra det. Valfrihet och flexibilitet.

Att hävda att det bara är er egen pod-app som går att lita på och i samma mening säga att webben är en pålitlig kanal, visar tydligt på hur märkligt argument det är: varför ska man kunna lita på Apples webbläsare, men inte deras podcast-app? Varför skulle Google begränsa er i sin podcast-app, men inte i sin webbläsare? Det är ett väldigt märkligt resonemang. Och varför skulle inte Apple och Google lika gärna kunna blockera er app som ert podflöde, om de var på det humöret?

Vi lever i en värld där tillgången till Internet i praktiken styrs av en handfull företag, och boten på det är definitivt inte att överge öppna format och standarder - öppna standarder är det lilla hopp vi har om att kunna bryta deras oligopol.

Att Spotify gör allt de kan för att slå sönder podcast-världen för att ensamma ta över dess plats är ett dåligt argument för att minska lyssnarnas alternativ; är det så mycket bättre, sett ur användarens synvinkel, att vara inlåst i SR istället för Spotify?

Jag lyssnar på många poddar, vara ett par är från SR. Tack vare podcast-teknikens öppenhet och flexibilitet kan jag ta del av alla dessa poddar i samma program utan att behöva bekymra mig över vilken teknik deras skapare valt i sin ände. Om er nya filosofi skulle få genomslag skulle jag behöva ladda ner en app per utgivare, och behöva lära mig att hantera och navigera i dem alla. Jag skulle behöva öppna varje app för att se om det finns något nytt avsnitt, och alla skulle överösa mig med all möjlig skit de tycker att jag borde se och höra.

Kort sagt gör ni Internet och världen till en sämre plats genom att låsa in ert material i era egna plattformar, till ingen nytta.

Mvh, Mikael